Rechtspraak

Op deze pagina vindt u uitspraken van rechtbanken of Raad van State die interessant voor ons zijn.

Lidmaatschap en/of certificeren verplicht door Knsa of niet

SV de Bunker moest van Knsa een lid royeren. Dat wilde SV de Bunker niet en deden dat dus ook niet. Naar aanleiding daarvan werd de hele vereniging geroyeerd waarop SV de Bunker naar de rechter stapte wat uiteindelijk de bekende uitspraak van Raad van State werd waar SV de Bunker in gelijk gesteld werd (zie uitspraak Raad van State).

Raad van State heeft bepaald dat het verplicht lidmaatschap en/of verplicht certificeren niet mag bij vereniging. Dat houd in dat je voor wapenverlof niet lid hoeft te zijn van gecertificeerde schietvereniging. Schietvereniging kan dus verenigingsverlof aanvragen zonder gecertificeerd en/of lid van Knsa te zijn. Ook is dit geldend voor individuele verloven. Lidmaatschap schietvereniging volstaat, punt.

Inmiddels is wetgeving beetje veranderd en moet je schietvereniging erkend zijn door de minister. Een eventuele certificering volstaat voor erkenning maar ook kan jezelf als schietvereniging zelfstandig bij minister erkenning aanvragen.

Alleen daarover hoor je uiteraard knsa niet.

Waar worden sportschutters nu op verkeerde been gezet. Simpel, Knsa doet net alsof certificeren evenals het lid zijn bij hun verplicht is. Grote dikke onzin en niks van waar.

Het “vrijwillig” lid zijn is ander verhaal. Dat hoeft niet en heeft nooit gehoeven ook. Daar worden schietverenigingen en leden op verkeerd been gezet. Sterker nog, met lid zijn conformeer je jezelf als vereniging met nader verder op te leggen beperkingen. Dus als bv wetgeving zegt bepaald wapen mag en Knsa zegt willen wij niet dan leg je door lid zijn jezelf daarbij dus “vrijwillig” neer. Dom en niet doen dus.

Ook gaat knsa voor vereniging bepalen wie wel en wie niet op de verenigingsavonden mogen komen schieten. Zo ben je dus niet meer vrij in uitnodigen mensen met verlof.

Het volstaat dus om alleen gebruik te maken van de certificering ZONDER lidmaatschap. Protesteer je en overleg je alleen een pas van lidmaatschap schietvereniging voltstaat dat voor verlengen individueel en ook voor verenigingsverlof.

Met opzeggen van vrijwillig lidmaatschap bespaar je per schutter per jaar €42,50 du vereniging met 100 schutters €4250,- per jaar en vereniging met 200 schutters €8500,- per jaar ect ect.

Wat mis je met opzeggen lidmaatschap: Je mag geen Knsa wedstrijden schieten en dus de pak hem beet 1 a 2% van de schutters die dat doen moeten dan maar van andere vereniging lid zijn die wel lid is (zijn deze schutters vaak toch al). Is ook niet eerlijk voor 98% om voor die uitermate kleine groep te betalen.

Ook dreigt Knsa dat je niet verzekerd bent. Ook dikke onzin, schietsport is geen risicosport en valt gewoon onder je wa verzekering. Je bent niet verzekerd bij Knsa maar het is slechts een vangnet voor als een wa verzekering niet zou betalen.

Je kan zonder Knsa jezelf verzekeren voor dingen als dit voor €15,- per maand (heeft SV de Bunker ook).

Wat krijg je terug als je niet meer lid van Knsa bent met je vereniging ( want je vereniging is lid en schutters zelf niet, je betaald alleen naar ratio van leden): Je houd dus heel veel geld over (vaak rond 30% van huidig lidmaatschap schietvereniging). Je disciplines kies je zelf. Je wapens zoals lever-action’s zijn weer tot de mogelijkheden.

Last but not least, je houd zelf zeggenschap in je eigen vereniging. Jullie bepalen zelf wel wie welkom zijn binnen jullie eigen vereniging.

Kortom, knsa lid zijn hoeft niet. Certificeren hoeft ook niet erkend zijn door minister wel. Maar de erkenning is zoals gezegd zelfstandig aan te vragen zonder bemoeienis knsa.

Doe er je voordeel mee.

SV de Bunker is NIET lid van Knsa, zijn NIET gecertificeerd door Knsa. Willen zoals het nu is ook absoluut niks met Knsa te maken hebben. Waarom niet? Omdat ook Knsa weet dat hun rol niet mag maar ze gewoon maling hebben en rechten van mensen vastgelegd in Evrm.

SV de Bunker heeft gewoon verenigingsverlof en individuele leden hun persoonlijk verlof.

Op Facebook is alles te volgen bij “Peter Vuwa”
Voor vragen en advies zijn wij uiteraard altijd te bereiken via email

Uitspraak Raad van State 24-12-2013.